Genom None Dyad verkar jag, Marianne Strand, som manusförfattare, kortfilmsregissör och producent av publikationer och utställningar. Ofta sker arbetet genom olika samarbeten. Här är några exempel på berättelser och uttryck.  (OBS: sidan är under utveckling!)

Image-1.jpg

Kommande

För komplett 

CV

- klicka här!

LEKSAKSAFFÄREN (2020)

 

Kortfilm, drama, ca 10 min.

 

Manus och regi: Marianne Strand

Foto: Malin Nicander

I rollerna: Frida Munck och Jonas Netterberg

Produceras av Mobila Dokumentärredaktionen

I projektet Ögonblick att minnas produceras kortfilmer i olika genrer för demenssjuka. Filmerna är avsedda att stimulera minnet och fungera som underlag för samtal. Filmerna finns att streama eller beställa kostnadsfritt från Mobila Dokumentärredaktionen (info@mobiladok.se)

ELLI-KARINA GIEHTO MÁNÁL LAKÁJ / FÖRR OCH NU MED ELLI-KARIN

Inspelning 2020.

Dokumentär tv-serie i 18 avsnitt.

Språk: lulesamiska

Målgrupp: barn och barnfamiljer

I seriens avsnitt bjuds tittaren med att tillsammans med Elli-Karin Pavval och lulesamiska barn undersöka vad som är nytt och vad som förblivit sig likt inom den lulesamiska kulturen. Idén till serien kommer från Katarina Spiik Skum, som tillsammans med Elli-Karin Pavval utgör seriens ämnesexperter. Serien produceras av Massa Media och regisseras av Lotta Lennartsdotter och Marianne Strand. Avsnitten är planerade att sändas med start hösten 2020 i SVT.

Serien inspireras och utgår ifrån den bok som fotograf Anna Riwkin-Brick gjorde om Elli-Karin när hon var barn, den första i en populär serie böcker om barn från olika länder.   Anna Riwkins fotografier utgör ett omfattande, unikt verk som dokumenterar barns och även vuxnas vardagsliv i olika kulturer. Hon är också känd för sina porträtt av kulturpersonligheter. 

Film

Ormtyglar_1 kopia.jpg

TV

Skärmavbild 2020-02-16 kl. 14.33.11.png

ORMTYGLAR (2019)

Kortfilm, 19 min. 

Familjefilm (magisk realism)

Manus, produktion: Marianne Strand
Regi, produktion: Charlotta Lennartsdotter

Foto: Johan Jansson

I rollerna: Astrid Johansdotter, Adrian Jansson, Johan Jansson Samproducenter: Filmpool Nord Film i Västerbotten Film i Sörmland Barnfilmsponsor: Balticgruppen, Umeå


Handling: På en gård någonstans i Norrbotten bor en storasyster och en lillebror. Precis som alla syskon bråkar de ibland, till exempel när lillebror vill leka att en läderrem är en orm, medan systern vill ha den till tygel. Bråket får en oväntad utgång när lillebror plötsligt är försvunnen. 

Filmen distribueras av Folkets Bio. Läs gärna recension av filmen här!

JAMES BLUND  (2018)

Dramaserie för de yngsta.

10 avsnitt à 5 min.

Genre: magisk realism

Manus: Marianne Strand
Regi: Sara Edwardsson

Producerad av SVT


Handling: James Blund och den talande fågeln Kaja hjälper barn som inte kan somna. Kaja flyger såklart och James åker på sin flygande skateboard. När de kommit fram och förstår vad barnen grubblar på blåser James in sin magiska sand. Då ser barnen nya lösningar och vet hur de ska lösa sina problem. Och då kan de sova! 

 

Fotografier

Jag är här nu (I-IV)

 

Bildserien Jag är här nu (I-IV) skapades som ett led i Konstfack-kursen Helighetens Bilder, ledd av Tom Sandqvist. Bilderna togs fram genom ett samarbete mellan Marianne Strand och filmfotograf Malin Nicander, och bygger på samtal med barn om vad som ger dem känslan av helhet och kraft. Bilderna monterades i medicinskåp och visades på kursutställningen Helig, helig är bilden, i Trosa Landskyrka under maj-juni 2019. 

 

Under ledning av konstnär och bildpedagog Cecilia Lindborg har Marianne och Malin samarbetat med barn i tre bild-och formgrupper vid Kulturskolan i Bagarmossen. Barnen har fritt tolkat fotosviten, och resultatet blev en ny utställning som visaades under oktober 2019 på Folkets Hus i Bagarmossen. Utställningen avslutades med en finissage den 6 november där barnen visade sin "kraftvägg" av motiv, och berättade om sina bilder.

FINAL_MAJA_bild_DSC00247-Edit-Recovered_
press to zoom
unnamed-7
press to zoom
FINAL_LJUSREGN-0551-2.Marianne
press to zoom
unnamed-6
press to zoom
unnamed-3
press to zoom
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4946
press to zoom
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_494a
press to zoom
unnamed-4
press to zoom
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_494d
press to zoom
1/2

Kortfilm

MUSIKVIDEO: MOTHER EARTH - FORGIVENESS

Musik och text: Maria Lithell

Låten kommer från albumet Seven Deadly Sins (2018). 

Producent: Maria Lithell och Jerker Eklund.

Musiker: Vindla String Quartet

 

Regi/klipp: Marianne Strand

Foto/klipp: Malin Nicander.

Mother Earth Forgiveness låg på musikvideotoppen sommaren 2019!